• header1
  • header2
  • header3
  • header4
  • header5
  • header6
header11 header22 header33 header44 header55 header66
estetik cerrahi

RUBINSTEIN-KOSTIANOVSKY AMELİYATI (GUMMY SMILE DÜZELTME)
ya da DİŞ ETİ GÜLÜMSEMESİ TEDAVİSİ
ya da ÜST DUDAĞIN YENİDEN KONUMLANDIRILMASI
ya da REVERSE VESTİBULOPLASTY

Bu ameliyat, enteresan bir ameliyattır. Ameliyatta üst dudak ve üst çene dişetlerinden genişçe bir kısım çıkarılır ve dudak mukozası, sağlam bırakılan dişetlerine dikilir. Aslında yapılan şey, dudağı aşağıda bir pozisyona tespit etmektir. Normalde dudağın iç kısmında, yukarı doğru yer değiştirebileceği büyükçe bir boşluk vardır. Ameliyatla bu boşluk çıkarılıp yokedilmektedir. Bu sayede gülerken artık dudak yukarı doğru kayamaz. Artık gülerken diş etlerinin görünmesi mümkün olmaz, çünkü dudak yukarı doğru yer değiştiremez. Dolayısıyla diş etleri gülerken dahi üst dudak tarafından örtülü kalır.

Aşağıdaki çizimde ameliyatın planını görebilirsiniz. Resimde (A) ile üst dudağın iç tarafı, (C) ile üst çene diş etleri gösteriliyor. Ameliyatta çıkarılan mukoza kısmı ise (B) ile gösteriliyor. Bu (B) ile gösterilen kısım olduğu gibi çıkarılır, kanamalar durdurulur ve bu kısım kapatılarak dikilir. Böylece üst dudağın yukarı doğru yer değiştirmesi imkansız hale getirilir. Gummy smile deformitesi artık oluşmaz.

Üst çenede kemik yapıda bir anormallik yoksa bu ameliyatla gummy smile deformitesi düzelmiş olur. Üst çene yüksekliği fazlaysa gummy smile yine de düzelmez, çünkü sorun aslında kemik yapıdadır. Bu yüzden ameliyat edilecek hastalara bir sefalometrik analiz yaptırılırsa iyi olur. Sefalometrik analizde hastada long face sendromu olmadığı gösterilirse Rubinstein-kostianovsky ameliyatı büyük ihtimalle bu estetik kusuru giderecektir.

Ameliyat genel anestezi ile yapılır. Üst dudak iç kısmına ve üst çene dişetlerine kanamayı önleyen bir ilaç enjekte edilir. Dişetleri tarafında dikiş atılacak kadar bir kısım bırakılarak dişetleri ve dudak iç kısım mukozasından büyük bir parça cerrahi olarak çıkarılır. Kanamalar durdurulur. Dudağın iç kısmındaki mukoza kenarı, dişetlerinin kalan kısmına dikilir. Üst dudağa baskılı bir flaster bandaj yapılır.

Hastanın 3-4 gün sulu gıda ile beslenmesi gerekir. Bu ilk 3-4 gün katı gıda yenmemelidir. Ağız dezenfektanı ve antibiyotik kullanılmalıdır. Üst dudaktaki bandaj 1-2 gün içinde çıkarılır. İyileşme döneminde (ilk 1 hafta) gülmek sakıncalı olacaktır. Hasta gülmemelidir. Üst dudaktaki şişlik bir hafta içinde büyük oranda geçer.

Genellikle dikişlerin alınmasına gerek kalmaz. Tüm dikişler kendiliğinden eriyen ipliklerle atılır. Bu yüzden dikişler 2-3 hafta içinde eriyerek düşer. İplikler 3 haftanın sonunda düşmemişse alınabilir.

Ameliyat aslında teknik olarak basit bir ameliyattır ama sonucu estetik açıdan çok etkilidir. Ameliyatın en önemli noktası, çıkarılan dokunun büyüklüğünün iyi ayarlanması ve dudağın dikilerek tespit edildiği seviyenin iyi planlanmasıdır. Ameliyatın sonunda, iyileşme döneminden sonra hasta gülerken üst çenedeki dişlerin uçlarının görünmesi gerekir. Hatta 1-2 milimetre diş etlerinin de görünmesi normaldir. Bu yüzden bence ameliyatın en önemli noktası, üst dudak tespit edilirken dikişin atıldığı seviyenin doğru tespit edilmesidir. Bunu ayarlamanın matematiksel bir yolu yoktur. Dudağın doğru seviyeye tespit edilmesi tamamen cerrahın tecrübesine bağlıdır.




Op. Dr. Oytun İdil    (Estetik, plastik ve rekonstrüktif cerrahi uzmanı)
Adres: Rumeli cad. No:3 D:1 Nişantaşı, Şişli - İstanbul / Türkiye
E-mail: oytunmd@gmail.com
GSM: +90 533 569 0649    +90 505 296 5569    +90 553 985 8087
Muayenehane: +90 212 296 3656    +90 505 137 1393
Whatsapp: +90 533 569 0649    +90 553 985 8087